top of page

Ode aan de mode

Bijgewerkt op: 5 apr. 2022

De mode roept ons al eeuwen en raakt ons in onze ijdelheid. De mode is bijna net zo oud als de mensheid zelf. In wat voor een vorm dan ook. Mode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. Daar waar de mode bedacht wordt begint onze zoektocht naar dat wie en wat wij zijn. Wat wij over willen brengen aan onze omgeving. Niet altijd bewust overigens. De vraag is: gaan wij met de mode mee? Laten wij ons slechts inspireren of doen we er totaal niets mee?


In de middeleeuwen droegen de mensen van adel de meest prachtige kleding. Aan iemand zijn of haar kleding kon je de sociale klasse of positie in de maatschappij afleiden. Na de Franse Revolutie verviel dit. De norm viel weg. Je kon dus niet meer goed aan iemands kleding aflezen tot welke klasse hij of zij behoorde. De mode was geboren.Jaren ben ik ervan overtuigd geweest dat mode vergankelijk is en dat stijl blijft. Ik ben het station van deze overtuiging gepasseerd. Mode is aan verandering onderhevig, maar zo ook je stijl. Persoonlijke ontwikkeling. Het belangrijkste wat ik hier in al die jaren over geleerd heb is de onwetendheid van velen over de kracht van persoonlijke uitstraling.

Hoe kom je over? Hoe WIL je overkomen? En wat trek je dan aan?


We hebben vaak geen idee, we doen maar wat. 'Als het in de mode is zal het wel goed zijn', is ook vaak de mening van velen verkoopmedewerkers in de modezaak. Dus hijsen we ons in een kledingstuk wat "in" is, maar niet per se onze eigen smaak. Deze is ook populair: "Ik heb geen idee wat ik aan moet trekken, dus trek ik maar aan wat ik altijd aantrek". "Geen idee hoe ik overkom, maar het zal wel goed zijn, ik ben zoals ik ben".


Mode is pas sinds twee eeuwen een vrouwen ding. Tot omstreeks 1800 was de kleding van de mannen net zo kleurrijk en net zo onderhevig aan verandering als die van vrouwen. Tenminste in de kringen die dit konden betalen. "Echte mannen hebben niets met mode", zo is nu over het algemeen de gedachte, maar historisch bekeken is dit onzin, ONZIN!. Je kunt de hele geschiedenis aflezen aan de hand van de kleding in de afgelopen eeuwen. Mannen droegen vaak kleding met zorg uitgekozen en passend bij de rol die ze vervulden. Vrouwen namen in bepaalde periodes in de geschiedenis geen deel aan het sociale leven en dit zag je dan ook duidelijk terug in hun kleding.


Tegenwoordig wordt er gelukkig steeds meer nagedacht over het belang van een goede persoonlijke uitstraling, maar nog lang niet genoeg. Naar mijn bescheiden mening. Tijdens mijn trainingen waar zowel mannen als vrouwen aanwezig zijn, merk ik dat het merendeel van de mannen het maar "zozo" vindt dat ik een dagdeel kom besteden aan persoonlijke uitstraling en de kracht kleur. Gelukkig is het percentage dat volledig bijdraait na zo'n dag bijna 100%.Onbekend maakt onbemind. Zo ook in de wereld van kleur en kleding. “Ik draag wat ik wil en men neemt mij maar zoals ik ben”. Een kreet die ik de afgelopen jaren vaak heb gehoord. Mijn antwoord is dan ook steevast: “Dat is een mooi en stoer gezegd, maar hoe weet iemand die jou nog niet kent wie, hoe en wat jij bent?”


Onderzoek wijst uit, dat velen niet eens weten wie zij zijn en daar ook niet eens over nadenken. Slechts 10% van de wereldbevolking is bezig met uitzoeken wie zij zijn. Die andere 90% ondergaat het leven zoals het komt. De populaire uitspraak onder millenials, maar ook zeker onder mijn generatie: "ik ga op reis, op zoek naar mezelf", wordt veelal belachelijk gemaakt. Maar hoe belachelijk is dit?! Precies, helemaal NIET! Hoe PRACHTIG! Iemand gaat op zoek naar zijn/haar potentieel, dat is toch GE-WEL-DIG?! Er zit zoveel potentieel in ons allemaal, wanneer we ontdekken wat onze krachten en dromen zijn. We hebben ons eigen leven in onze eigen handen!


De mode ROEPT ons, maar het is helaas vaak wel zo dat op het moment zelf niet altijd duidelijk is wat het huidige modebeeld is. Dit wordt vaak pas achteraf herkend, wanneer de volgende trend alweer op de catwalk loopt. Neem bijvoorbeeld de kleur geel. Prachtige kleur, maar best opvallend. Wanneer het uit de mode is en in het uitverkooprek hangt, wagen we er ons soms nog aan. Wel jammer dat het uit de mode is en dan blijft hangen in de kast. We lopen er weer achteraan. We moesten even wennen en hebben te lang gewacht. Het hangt en staat ook vaak met hoe de media over de mode schrijft of het een trend wordt. En dit duurt dan vaak weer een tijd voordat het echt in de mode komt of langzaam via de achterdeur verdwijnt. Mode is krachtig en prachtig voor degene die er met zorg mee omgaat.Hoe komt dit toch? Dat we onszelf vaak niet laten zien? Is het omdat we vaak gehoord hebben “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg"? Of, “Pas op!! Je bent zichtbaar en zo schieten ze je kop eraf! Blijf maar lekker onder dat maaiveld, dan gebeurt je niets". Of komt het omdat we liever met de massa meegaan en individueel niet zo sterk staan? Dat is namelijk heel normaal, het menselijke instinct is om met de massa mee te gaan, anders had je het in de oertijd écht niet overleefd. Maar gelukkig leven we niet meer op de rotsen onder een berenvelletje.


Hoe mooi zou het zijn als we dan ook wat meer lef zouden hebben? DARE TO WEAR! Hoe mooi zou het zijn als je weet wie je bent en wat je wilt en dat laat zien?!


Ode aan de mode. Supergaaf is het om de creaties van modehuizen en ontwerpers te zien op de catwalk. Het is een indruk en mega inspiratievol voor degene die dat wil zien. "Voor ieder wat wils", zou ik bijna zeggen. De ontwerpers maken alleen creaties die op de catwalk gedragen kunnen worden. Schitterend. Daarna wordt de kleding draagbaar gemaakt om in de winkels te verkopen. Er hangt altijd een prachtig thema aan vast, wat vaak of meestal niet in alle glorie bij de verkoop meegegeven wordt aan de klant. Zo jammer! Je zou dan je kleding met een hele andere beleving dragen en misschien ook meer durven dragen, wanneer je weet wat je ermee uitdraagt.


Vooropgesteld dat je onderzoek hebt gedaan naar wie en wat je echt bent. Mode is een wijze, een manier om jezelf te kunnen laten zien zoals jij wilt, zoals bij jou past. Succes trek je aan.

Met de juisten kleuren en kleding trek je letterlijk en figuurlijk de juiste mensen en situaties op je pad aan.


Je zou misschien niet in de eerste plaats denken aan de mode, wanneer je het hebt over persoonlijke ontwikkeling. Ik heb het wel over de combinatie van mode en persoonlijke ontwikkeling. Ten opzichte van persoonlijke stijl. Authenticiteit kunnen we het ook noemen. Wie ben jij en wat laat jij zien?


In de existentialistische filosofie wordt het bewuste zelf gezien als iets wat passend begrip moet vormen van ‘het zijn’ in de materiele wereld. Je moet leren omgaan met omstandigheden die vaak erg verschillend en anders zijn dan jijzelf. Authenticiteit is de mate waarin jij trouw bent aan je eigen persoonlijkheid, je geest of je karakter, ondanks al die sterke externe krachten en invloeden van andere mensen en situaties in je leven.


Ode aan de mode. Hoe mooi is het om te vinden wat er bij je past. Hoe supermooi is de mode en alle ontwerpers die jou helpen om doormiddel van de juiste kleuren en kleding jezelf te kunnen presenteren. Keuze genoeg!We leven in een tijd waarin bijna alles mogelijk is. Zolang het maar jouw authenticiteit weergeeft. Wat een luxe. Alle kleuren en vormen zijn voor het grijpen. Het enige wat jij zelf nog moet doen is erachter zien te komen wie je echt bent, wat je wilt en dat laten zien. Dare to wear.


Onze verpakking verkoopt onze inhoud. In welke situatie je je ook bevindt. Identiteit en imago in balans. Soms verandert jouw inhoud door de zoektocht in jezelf. Hiermee verandert ook jouw verpakking. Wanneer je hier bewust gebruik van maakt zal je het makkelijkst en het snelst de ander, zonder woorden, laten weten wie en wat jij bent.


En vinden anderen deze non-verbale boodschap van jou niets? Ik zeg: "lekker doorfietsen dan". Scheelt jou weer een hoop waardevolle energie die je heel veel beter kunt investeren!Kleur Jezelf Gelukkig

Regelmatig geef ik een webinar over het belang van de juiste kleuren en kleding.

Doe je een keer mee? Via deze link kan je je GRATIS aanmelden!


“Be who you want to attract”


Liefs HermaComments


bottom of page