top of page

Duurzaamheid in de kledingindustrie

Bijgewerkt op: 5 apr. 2022

April 2020. Zittend met mijn vertrouwde kopje thee staar ik de verte in. Het is een rare tijd. Het besef dat er zoveel mensen nu strijden voor levens en dat ik in mijn tuin in het zonnetje vrij kan zitten. Ik heb een dubbel gevoel, al dagen, al weken. Gedachten over mens en natuur, over leven en gezondheid, over vrijheid en geluk. Het zijn allemaal onderwerpen die altijd al van belang zijn, maar waar de laatste tijd ineens een hele andere lading op ligt.

Ik ben van mening dat we na deze crisis, na deze strijd allemaal anders tegen ons werk, leven en vrijheid aankijken. Dat we meer gaan koesteren wat we hebben en dat we dat niet als vanzelfsprekend aannemen. Dat plannen maken voor in de toekomst en doelen stellen voor ons bedrijf ineens niet meer zo heel belangrijk is. Of met andere woorden, dat we ook tevreden kunnen zijn met dat wat er al is. Dat we wel een plan maken, maar daar niet op blind staren en meegaan in de flow. De flow van wat er allemaal is aan mogelijkheden. Dat is zekerheid loslaten, maar wat is zekerheid?


Het gaat er nu om dat je in het NU leeft. Dat je NU beseft wat je nog allemaal hebt en kunt en dat je niet gaat malen en dralen in de toekomst. Het is er allemaal NU wat je nu nodig hebt.

Wanneer je meer wilt lezen over het nu kan ik je de bestseller “De Kracht van het NU” door Eckhart Tolle aanbevelen. Waarschijnlijk ken je het al, maar kun je het nog een keertje lezen. Zeker nu in deze bizarre tijd.


Het is heel bijzonder dat ik dit boek weer onder ogen kreeg. Ik besef dat ik sinds de crisis hier ook onbewust mee bezig ben geweest. Ik ervaarde een vreemde soort rust. Absoluut een dubbel gevoel. Alle voorgaande jaren maakte ik mij druk over alles en nog wat in de toekomst. Ik maakt mij vooral druk over mijn werk in combinatie met omzet. Ik deed wat ik het liefste deed, maar hoe maak je daar een succesvol bedrijf van. Al die jaren was ik daarmee bezig en stond niet stil bij wat ik allemaal al had!


Nu maak ik mij niet meer druk en leef al weken in het nu. Ik heb mooie plannen, maar werk ze af in het nu en tast elke dag de nieuwe mogelijkheden af, zonder een heel groot plan te hebben geschreven voor de toekomst. En dat voelt vreemd, maar ook prima. Ik vertrouw erop dat het linksom of rechtsom goedkomt.


Een aantal weken geleden opende wij de deuren van ons horecabedrijf en enkele weken later moesten wij het alweer sluiten. Hadden we dat kunnen voorzien? En al die plannen dan? We hadden natuurlijk plannen gemaakt, een mooie doelstelling als stip op de horizon, wij wisten allang wat wij het hele jaar wilden gaan doen. Zagen het voor ons. En dan ben je ineens dicht, heb je voor het eerst in je leven niet alleen de verantwoordelijkheid voor jezelf en later je gezin, maar ook voor personeel. Ben je ineens zomaar de controle kwijt.


Er is een andere kant, er is nu tijd voor reflectie. En dat vind ik persoonlijk gunstig. Dat hollen in de materialistische ratrace is denk ik voor velen nu passé. We worden gedwongen nu om figuurlijk en sommige onder ons letterlijk stil te staan en adem te halen.


Een tijdje geleden schreef ik een bericht over duurzaamheid in de kledingindustrie. Ik had grootse plannen, maar door de ratrace naar de zijkant geschoven. Nu overpeins ik er de laatste tijd weer steeds meer over. Duurzaamheid, ik besef dat het een containerbegrip is, het wordt voor alles gebruikt, maar als ik dicht bij mijzelf blijf, wat is duurzaamheid voor mij? En gezondheid én vrijheid én geluk? En schoonheid én liefde? En respect voor de natuur, voor de planeet, voor onze samenleving? Allemaal zaken die uit duurzaamheid voortkomen.

Al jaren ben ik bezig met kleur en kledingadvies en ik kom er steeds vaker en bewuster achter dat wij allemaal heel veel kleding hebben in de kast. Ik heb daar al eerder over geschreven. En wat brengt ons nu tot deze manier van niet duurzaam bezig zijn?

Hoeveel van wat jij in de kast hebt hangen draag je nu eigenlijk echt?


De meeste mensen staan hier niet zo bij stil en als je het vraagt, dan denken ze dat het maar om een aantal stuks gaat. Uit onderzoek is gebleken dat de realiteit een stuk hoger uitpakt dan maar een paar luttele items. Op de vraag "Welk percentage van je garderobe heb je niet gedragen de afgelopen maanden?", kwam het antwoord "38%". Althans, dit is wat de Nederlanders dachten. Dat het gemiddeld om maar liefst 71% gaat, is dus schrikbarend hoger. Overproductie is een groot probleem vandaag de dag.

En wat brengt ons nu tot deze manier van niet duurzaam bezig zijn?


Ik denk dat dit te maken heeft met emotie, ik weet het bijna zeker. Wij hebben nogal wat ballen in de lucht te houden en daar kunnen we reuze trots op zijn dat ons dat goed afgaat, over het algemeen. Soms wil er wel eens een balletje ontglippen en dan zijn we onze stevigheid kwijt. Dan voelen we ons niet zo prettig en dan komt er misschien wel een gevoel van irritatie boven, boosheid, angst, verdriet, eenzaamheid of kribbigheid. Dat zijn momenten dat we ons weer goed willen voelen en daar alles voor over zouden hebben. Onze natuurlijke staat van zijn is die van GELUK.

Wanneer ik het begrip duurzaamheid dus dicht bij mijzelf houd, merk ik dat er dan vaak op die momenten geshopt gaat worden. Wel of niet op het internet. Zulke momenten ben je op zoek naar een goed gevoel. Ik kan je zeggen dit goede gevoel krijg je gewoon van shoppen, iets nieuws. Een nieuwe kans om je happy te voelen. Jammer genoeg blijft dit gevoel meestal niet erg lang, dus moet er meer geshopt worden.

Om hier op een NIEUWE manier mee bezig te zijn en gelijk ook duurzaam bezig te zijn geef ik advies over welke kleuren, kleding, outfit bij jou hoort. Op deze manier ga je niet lukraak kopen en veel in de kast hebben wat je niet of nauwelijks aantrekt.

Eerlijk is eerlijk, van een goed kledingstuk, shoppen in een goede winkel, ga ik ook uit mijn bol van blijheid. Met shoppen hoeven we niet te stoppen, het shoppen moet echter wel meer bewust gedaan worden. Natuurlijk is er ook een andere manier, zonder shoppen, om dat goede gevoel te krijgen. Dat gevoel van weer terug in balans komen.


Dat en nog veel meer behandel ik in mijn Mooi Advies Garderobeplanning Online.
Ik krijg veel vragen over mijn nieuwe programma. Wie mij en mijn werkwijze kent weet dat ik geloof in het helpen van jezelf en elkaar met behulp van kleur. Ik geloof in diepere betekenissen en ik houd ervan om samen hierover te sparren.

Het juiste contact (met name online) hebben met elkaar is op moment belangrijk. Zo kun je je soms angstige gedachten en onrustige gevoelens filteren. Samen zijn we immers sterk. Goed zorgen voor je gezondheid, je energie en vitaliteit staat op moment bij velen op nummer één. En terecht. Je dierbaren en je omgeving helpen is opeens heel gewoon. Bewust en met respect omgaan met elkaar en de natuur is misschien waar de planeet ons mee om de oren slaat?

De vraag of ik ook kleuren gebruik, in mijn programma, die kunnen helpen in een situatie van onrust, in een situatie van teveel peinzen over de toekomst.

Ja zeker! Kleur en ook kleding heeft een bepaalde betekenis. We gaan kijken wat er bij jou past en ook met name wat er niet (meer) bij je past en wat uit de kast moet.


Dus het programma helpt je om anders naar jezelf en naar kleding en kleur te kijken. Het gaat allemaal om: Wie ben jij, wat wil jij en hoe laat je dat zien? Vanzelf werk je toe naar die kast die niet vol is, maar waar je altijd iets uit kunt halen om aan te trekken waar jij je lekker in voelt.

Nogmaals: Een goede garderobe hoeft niet VOL te zijn. Er moet gewoon aanwezig zijn, wat er bij jou past!

Wil je meer weten en wil je meedoen? Dat zou ik super tof vinden.

Je kunt je hier aanmelden voor mijn gratis masterclass: klik hier en meld je aan! Tijdens mijn masterclass bied ik je altijd nog een paar mooie bonussen aan!

Zorg goed voor jezelf en je dierbaren.

Big hug,

Herma


コメント


bottom of page