top of page

Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon

Bijgewerkt op: 5 apr. 2022


Is dat zo? Was geluk toen heel gewoon? Of is geluk nu steeds gewoner? Ik kan me de serie nog goed herinneren. Ik heb natuurlijk nooit stilgestaan bij wat de titel betekent. En dit is ook voor iedereen anders.Toen was geluk nog heel gewoon. Deze zin kwam laatst spontaan in mijn gedachten en liet me niet meer los. Voor mij een teken om hier een stukje over te schrijven. Het heeft mij op de één of andere manier iets te zeggen.


Vaak denk ik aan vroeger, steeds vaker eigenlijk. Misschien daarom deze zin. Maar om nu te zeggen dat ik toen geluk gewoon vond? Ik vond het allemaal maar wat lastig. Het leven, de mensen en wat zij allemaal van me wilden. Ik ging liever lezen en achteraf, pas sinds kort besef ik dat ik ook liever ging schrijven.


Toen ik altijd goede cijfers haalde voor mijn opstellen, kreeg ik daar steeds meer aardigheid in. Totdat ik op de andere middelbare school en waarschijnlijk niet de lieveling van de docent, alleen maar onvoldoendes kreeg voor mijn epistels.


Ik weet nog dat ik uit wanhoop een keer een kopie had ingeleverd van een opstel waar ik op de andere school een 10 voor kreeg. Ja hoor, bij deze docent was het weer onder de maat. Ze trok haar neus op en liet me weten dat ik absoluut niet kon schrijven, geen talent was, nooit zou worden en dat ik er maar snel mee op moest houden. Ik was een belediging voor de Nederlandse taal.


Zo kom je terecht bij de zielen van onzekerheid en doe je maar helemaal geen poging meer om iets te schrijven. Opgegeven. Want iemand met ‘gezag’ zal het wel het beste weten.


Toen de tijd, jaren en jaren later, eindelijk was aangebroken dat ik mij niet meer druk ging maken om wat anderen vonden, toen ik leerde om los te laten wat ik mijn hele leven aan overtuigingen had opgebouwd, begon bij mij pas de vrijheid en het geluk te leven.

Leven vanuit en met regels die ooit bepaald zijn door omgeving, maatschappij, leraar of ouder is voor mij nu niet het ultieme gevoel van geluk geweest. Ik denk dat vrijheid en liefde ervoor zorgen dat je gelukkig bent. Maar wanneer ben je vrij en wanneer leef je volledig vanuit liefde?


Toen was geluk nog heel gewoon. Al met al, als ik over deze zin nadenk, kom ik tot de conclusie dat naarmate je ouder wordt en erachter komt wie en wat je bent en wat je te doen hebt en daar ook naar gaat leven, je in de vrijheidstand komt. En wanneer je dingen doet vanuit deze vrijheid en vanuit je eigen waarden ervaar je liefde en geluk. Een liefde, niet in de laatste plaats voor jezelf. Blij zijn met wie je bent, wat je bent, hoe je bent, dat is vrijheid, dat is geluk.


Gelukkig zijn is iets wat gewenst is, het is een basisbehoefte van de mens, ik hoor het mijn dochter nog zeggen “mama, ik wil gewoon gelukkig zijn” Wanneer je dit van een tienerdochter hoort, krijg je daar een brok van in je keel. Je doet je best en vraagt je oprecht af, hoe je haar dit geluk dan kan leveren. Iedereen heeft het recht om gelukkig te zijn. Maar hoe doe je dat? Of hoe bezorg je dat geluk aan een ander? Niet dus… Ja een beetje kun je helpen, maar iedereen is uiteindelijk verantwoordelijk voor eigen geluk.


Geluk is een emotie en betekent ‘tevreden zijn met de huidige omstandigheden’ Waarom is het dan zo moeilijk om dit geluk te voelen, om dit te ervaren en zijn we er altijd naar op zoek? We veranderen toch gewoon onze emotie en zorgen dat we tevreden zijn?

Dit is niet per definitie makkelijk om te doen en dat heeft te maken met deels de erfelijkheid, je aanleg en deels door je leefomgeving, waarbij je jeugd en wat je hieruit meegekregen hebt een belangrijke rol speelt. Maar we kunnen het!


“We kunnen moeilijke dingen doen”

- Glennon Doyle


Je kunt altijd doen zoals je het zelf wilt, ook al is dat niet makkelijk, omdat bijvoorbeeld je omgeving het afkeurt. Je bepaalt uiteindelijk toch zelf, als volwassene, je eigen leven. Ook als je doet wat een ander van je wil, dan bepaal je nog zelf of je daarin meegaat. Hierin kun je berusten, het gewoon doen, afvlakken en niets voelen, dus ook geen geluk. Of je voelt wel degelijk, je voelt dat je wordt tegengewerkt, laat het gebeuren, ook geen geluk. Vanaf het moment dat je deze tegenslagen kunt gaan zien als iets wat uiteindelijk iets oplevert, kun je geluksmomenten zien. Vanaf het moment dat je dankbaar bent voor deze bemoeienissen en er de waarde van inziet, zie je langzaam je leven veranderen. Magie? Ja laten we het zo noemen.


Tegenwoordig help ik graag mee, uiteraard op een vrije manier, aan het geluksgevoel van een ander. Ik wil meehelpen de magie te voelen. Ik help de ondernemende vrouw, de vrouw die op zoek is naar kennis en persoonlijke ontwikkeling, de vrouw die wil weten wie zij is, wat zij zelf wil, waar ze goed in is en wat ze hier op aarde te doen heeft. Waar zij mee kan helpen de wereld een stukje mooier te maken.


Samen gaan we aan de slag en pellen laagje voor laagje af van al die ‘belemmerende’ overtuigingen. Al die gewoontes en alles wat altijd gewenst was. Zo komen we tot de kern. We komen bij het goud. We komen daar waar alles gebeurt. Waar de motor zit en de brandstof tegelijk. Dat maakt vrij, dat geeft plezier en dat is geluk.


Niet toen, niet later, maar NU. Voor mij was geluk toen niet heel gewoon, maar geluk mag nu steeds gewoner worden. We hebben allemaal het recht om gelukkig te zijn. Niets meer en niets minder. Geluk is gewoon zo.Kleur Jezelf Gelukkig is mijn gratis webinar waar je heel makkelijk aan mee kunt doen.

Kleur is energie, kleur is een trilling en uit kleur kun je jouw talent halen, je waarden en je drijfveren. Iets wat soms weg is gestopt onder een paar lagen, maar die wel graag naar buiten willen komen. Tenslotte ben je het meer dan waard om je waarden te leven. Vind het goud, het goud wat in jou verborgen zit. Daar heb je soms hulp bij nodig. De hulp van kleur. Met kleur vind je waar je goed in bent. Wat jou energie geeft. Wat je te doen hebt hier op deze aarde. Dat is geluk. Geluk is nu heel gewoon.

En weet je iemand voor wie dit Webinar ook waardevol kan zijn? Ik zou het super fijn vinden als je mijn bericht dan doorstuurt!


“Be who you want to attract”


Liefs,

Herma


Comments


bottom of page