top of page

Is jouw zelfbeeld sterk genoeg?

Bijgewerkt op: 5 apr. 2022

"Durf jij bij de minderheid te horen?" Een vraag die ik graag met je wil delen over voldoende vrij zijn van de behoefte om ‘geaccepteerd’ te worden.


We hebben allemaal een verhaal, ons verhaal. Een uniek verhaal. Ik kan niet vaak genoeg zeggen en benadrukken, tijdens mijn programma’s, trainingen en persoonlijke advies dat we allemaal uniek zijn en dat we dat veel meer bewust mogen omarmen.


Niet kijken wat een ander heeft of doet, maar gewoon stappen zetten om je eigen ‘ik’ te vinden. Wie ben ik en wat wil ik? Gewoon zijn wie je wilt zijn. Alles is mogelijk.We ‘zien’ over het algemeen een groot aantal gemeenschappelijke dingen met anderen, dit is nu eenmaal zo. Conditionering. Maar wat we vaak niet beseffen is dat we in essentie dus allemaal uniek zijn en een uniek leven hebben. Natuurlijk horen we graag bij een groep, dit geeft ons veiligheid en bescherming, maar in die groep is het belangrijk dat je beseft dat je uniek bent. Wat nog belangrijker is, dat je weet dat je uniek ‘kunt’ zijn in de groep, zonder veroordelingen van de anderen in de groep.


Vaak maak ik gebruik van de zin “We geloven wat we zien”. Hiervoor heb ik prachtig lesmateriaal om elk onderdeel van onszelf, onze kleding, maar ook van ons gedrag, met voorbeelden te laten zien. Elke kleur, elke vorm, stof, contrast of accessoire is naast onze houding en gedrag een non-verbaal communicatiemiddel waarmee we prachtig kunnen overbrengen wat we willen dat een ander van ons ziet en gaat geloven.


Snap je het nog? De Taal van Kleur en Kleding leren we niet op school. Het is wel superfijn om deze taal te beheersen, als je ervan houdt om op, een positieve manier, anderen en jezelf te beïnvloeden. Deze taal kun je bij Mooi Advies leren.


Hier zijn natuurlijk legio onderzoeken gedaan naar non-verbale communicatie. Ik weet waar ik het over heb. Anders zou ik het niet in mijn programma hebben... [knipoog].


Wanneer we de taal van kleding, kleur en kleding leren spreken en verstaan, hebben we een grote voorsprong op anderen die deze taal nog niet beheersen. Hoe mooi is dit.


Ondertussen weet ik allang dat steeds meer mensen ook geloven in dat wat we “niet” zien. Vanuit mijzelf sprekende zou ik kunnen zeggen; het is niet wat ik zie en dan geloof, maar het is wat ik niet zie en gewoon weet. Geloven is namelijk nooit neutraal. Dit halen we altijd uit voorbeelden en anderen. Ik ben graag steeds meer neutraal en authentiek. Vertrouwen op onze intuïtie is wat we meer mogen doen.


We scheppen onze werkelijkheid vaak door de manier waarop we tegen de dingen aankijken. We conformeren ons aan de normen van de meerderheid en we worden dus nog steeds vaak beïnvloedt door anderen.


Pas als je dit neutraal kunt maken en geen oordeel meer hebt ben je vrij in wat je doet en wat je laat zien. Dan ben je jezelf. Wat ook de bedoeling is.


Makkelijk? Nee niet bepaald. Daarom ben ik zó blij met mijn community met ondernemende vrouwen die allemaal tegen zelfde dingen aanlopen en waar we elkaar sterken om moeilijke dingen te doen. Groeien.


Moeilijke dingen doen, zorgt voor persoonlijke groei. Je gaat uit je comfortzone en gaat buiten de lijntjes tekenen die anderen voor ons hebben bepaald. Eerst is dit reuze eng, maar zodra je de vrijheid gevoeld hebt om dit te doen kun je niet meer zonder. En zeker in de besloten groep is dit fijn om mee te starten. Leren vliegen met een parachute om zal ik maar zeggen. Lekker veilig en beschermd.


Groeien gaat bijna altijd gepaard met pijn, de zogeheten groeipijn (kan ik mij letterlijk nog goed herinneren van toen ik een kind was). Zonder deze pijn groei je niet. Zodra je hier bewust van bent, vind je de pijn dragelijk en ben je blij met elke groeistuip (was ik als kind niet).


Durf jij bij de minderheid te horen? Durf jij te groeien? Ben jij voldoende vrij? Om je niet meer druk te maken! Om de mening van de ander? Is je zelfbeeld sterk genoeg?


Het is heerlijk wanneer je tot de conclusie komt dat je een sterke vrouw bent en dat je de wereld een beetje mooier maakt door je harnas uit te trekken en laat zien wie je waarachtig bent en daar ook naar handelt. Mooi is het wanneer je beseft dat je geen verantwoording hoeft af te leggen over wat jij voor een mooi leven wilt leven. Geweldig is het wanneer jij met je persoonlijke uitstraling, je stijl laat zien wie en wat jij echt wilt zijn. En wat jij te bieden hebt.


Natuurlijk in de praktijk heb je bepaalde verantwoordelijkheden, maar het inzicht dat je baas bent over je eigen leven en dat je maar één leven hebt en dat je eerlijk kunt vertellen, aan jezelf en de buitenwereld waar jij voor staat. Je bent nooit verantwoordelijk voor wat een ander ergens van vindt. Dit kun je loslaten.Een tijdje geleden sprak ik met een vriendin en zij zei “Herma je hebt echt een prachtig programma en een community gebouwd waar je andere vrouwen de gelegenheid geeft om zichzelf te vinden en de kracht om dit aan de buitenwereld te laten zien. Ik ken je nu al zo lang, het lijkt wel of jij dit allemaal in de eerste plaats nodig hebt gehad. Deze veilige omgeving waar jij alles kunt zeggen wat je denkt en wat je voelt”.


Ik heb hier lang over nagedacht en wat een inzicht heeft zij mij gegeven. Ja ik ben mijn programma gestart met de besloten community erbij, om hier vraagstukken te behandelen die actueel zijn. En inderdaad zijn het stuk voor stuk de vraagstukken geweest in mijn eigen leven, in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. En nog steeds.


Zonder deze besloten groep en deze kanjers van vrouwen had ik mijzelf nooit zo uit kunnen spreken en ontwikkelen. Ont- wikkelen. Wikkel voor wikkel afpellen, tot ik bij mijn eigen kern ben gekomen.


Mijn kern, waar ik ben wie ik ben, ben wie ik moet zijn, ben wie ik wil zijn, niet oordeel en alles neutraal bekijk. Wikkel voor wikkel aan overtuigingen, meningen zijn er stukje bij beetje afgegaan. Groeistuip, na groeistuip met pijn, vallen en opstaan, heb ik alleen kunnen doen door het vangnet wat ik voor andere vrouwen heb willen bouwen. Ik heb dit vangnet altijd zelf nodig gehad.


Supergaaf dat we allemaal kunnen besluiten om deel te nemen aan een community waar je jezelf kunt zijn en waar anderen niet oordelen en neutraal kijken naar dat wat er is. Wij zijn verbonden met elkaar en laten elkaar vrij. Wat een mooie balans.

Ik ben een gelukkig mens dat ik nu doe wat ik heb te doen en wat ik wil doen. Dat ik dag na dag opsta met energie om anderen met kleur en betekenis te helpen. En daardoor, niet vanuit egoïsme, maar het is gewoon zo, zelf heel, heel, heel veel energie en liefde krijg. (X hartje)

Wil je nog veel meer hierover horen en weten over kleuren en met kleur persoonlijk ontwikkelen, maar ook met kleur en kleding laten zien wie en wat je bent?

Ik geef regelmatig gratis Webinars over kleur. Een Masterclass onder de naam Kleur Jezelf Gelukkig.


Je kunt je makkelijk aanmelden via door op deze link te klikken!

Doe je mee? Dan zie ik je snel!


Liefs,

Herma

Comments


bottom of page